Franz Springer (1881 – 1950)

Traktorenmarsch

voor:
Harmonieorkest; zangstem ad lib.
Uitgave:
Dirigeerpartij (C), losse partijen
Artikelnr.:
1677500
Auteur / Componist:
Arrangeur:
Moeilijkheid:
medium
Maten:
21 × 29,7 cm
Duur:
3:15 minuten
Uitgavejaar:
2023
Uitgever / Producent:
Productie nr.:
MVSR2241

Beschrijving

Franz Springer werd geboren op 22 december 1881 in Schwendi (Oberschwabische regio). Als jonge koorstudent kreeg hij een muzikale basisopleiding in de benedictijnenabdij van het Emmausklooster in Praag. Voor de Eerste Wereldoorlog woonde hij een tijdje in Zwitserland, maar keerde later terug naar Duitsland en vestigde zich in Stuttgart. Tussen 1923 en 1944 was hij verschillende keren dirigent van de Musikverein Uhlbach in Stuttgart. Hij was ook actief als componist. Hij schreef voornamelijk werken voor blaasorkest, maar componeerde ook voor koor en orgel. Een van zijn bekendste stukken is de "Fantastische ouverture".

In 1922 bezocht Franz Springer het dorp Uttenweiler in het Oberschwabische gebied. Uit sympathie voor de gemeenschap en de lokale muzikanten componeerde hij de "Lugegass March", die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven als een soort volkslied voor de Uttenweiler Harmonie. Later, in 1950, schreef hij nog een mars voor de Uttenweiler-muzikanten: de "Tractor March" met teksten in het trio. Toen de ere-dirigent van de Musikkapelle Uttenweiler, Paul Bösch, in 1998 zijn 60e verjaardag vierde, wenste hij de "Trekker Mars" van Franz Springer. Siegfried Rundel schreef vervolgens een geheel nieuw arrangement voor groot blaasorkest op basis van enkele handgeschreven partijen en presenteerde het aan zijn oude vriend.

We gebruiken YouTube om video-inhoud in te sluiten. Deze Google-service heeft zijn eigen cookies en kan gegevens over uw activiteit verzamelen. Meer informatie vindt u in de gegevensbeschermingsverklaring van de aanbieder. We hebben uw toestemming nodig om YouTube-video's weer te geven:

Bekijk YouTube-inhoud
71,40  €
Levertijd: 1–2 weken (Nederland)
op de verlanglijst
Onlangs bekeken
Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven