Bert Appermont (* 1973)

Egmont

Konzertwerk

B. Appermont: Egmont, Fanf (Pa+St) (0)
voor:
Fanfare
Uitgave:
Partituur, losse partijen
Artikelnr.:
999508
Auteur / Componist:
Uitgavejaar:
2003
Uitgever / Producent:
Productie nr.:
BMP3082184
ISMN:
9790365207060

Beschrijving

In de loop van de geschiedenis hebben verschillende schrijvers en componisten het tragische verhaal van Egmont gebruikt om er hun persoonlijke invulling aan te geven, denk maar aan de overbekende 'Egmontouverture' vanBeethoven.Toen de muziekvereniging 'Lamoraal van Egmont' me de opdracht gaf om een werk rond deze figuur te componeren was ik dan ook erg ge?nteresseerd om op mijn eigen manier de diepte en spankracht van dit tijdlozeverhaal te ontdekken en muzikaal uit te drukken.Vier elementen of taferelen uit het verhaal fungeren als belangrijke dramatische pijlers: Egmont's bruiloft (deel 1), Egmont's moeilijke relatie met Filips II (deel2), zijn onthoofding te Brussel (deel 3) en de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse onderdrukking die hieruit voortvloeide (deel 4).Het werk opent met de meeslepende melodie die de figuur van Egmont verklankt en doorheen hetwerk in verschillende gedaantes zal terugkeren. Daarop volgt een opgewekte en virtuoze renaissancedans die de sfeer van een bruiloftsfeest midden 16de eeuw oproept. Het is niet de plechtige inzegening van het huwelijk tussen graafLamoraal van Egmont en Sabina van Beieren die wordt uitgedrukt, eerder de sfeer van het feest zelf en de muziek die er mogelijk gespeeld werd. Naar het einde van dit deel toe, klinkt de muziek steeds Spaanser. De Nederlanden warendan ook onder Spaans bewind en Egmont was een trouwe dienaar van de Spaanse kroon, voor wie hij verschillende veldslagen had gewonnen.In deel 2 worden achtereenvolgens de figuren van Filips II ' koning van Spanje'en Egmont voorgesteld. Een listig en duister thema ondersteund door een opzwepende begeleiding met Spaanse gitaar (ad lib.) en castagnetten typeert de machtsgeile en tirannieke figuur van Filips die als het ware Egmont (en anderen)

246,60  €
Levertijd: 1–3 weken
op de verlanglijst
Onlangs bekeken
Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-nlOp Stretta Music Nederland blijven